Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen BewonersBedrijven in Nederland, Zweden en Engeland? Het is uitgebreid onderzocht door drie universiteiten.
Onderzoek
Het rapport is uit: ‘An assessment of community-based social enterprises in three European countries’. LSA ondervraagt onderzoeker Reinout Kleinhans over zijn bevindingen én over zijn ideeën hoe de beweging van BewonersBedrijven in Nederland versterkt kan worden. “Alle gemeenten zouden een soort Chief Bewonersinitiatief moeten hebben.”
Bevindingen
“Het meest opmerkelijk vind ik dat we behalve verschillen ook veel overeenkomsten gevonden hebben. Overal is de lokale context erg belangrijk: welke lokale problemen en kansen liggen ten grondslag aan deze ondernemingen, waar ontstaan ze, wie zijn er betrokken, en hoe werken de lokale overheid en instellingen met hen samen?
Je ziet veel overeenkomsten in de idealen van de initiatiefnemers. Je ziet bijvoorbeeld dat de BewonersBedrijven bijna altijd ontstaan als een reactie op sociale ontwikkelingen, meer specifiek: bijna altijd als een reactie op bezuinigingen en beleidshervormingen. Voorzieningen en laagdrempelige ontmoetingsplekken vallen weg en bewonersgroepen staan op om iets te organiseren voor (arme) bewoners die door de bezuinigingen extra hard geraakt worden.
Klik hier voor het volledige interview.
Bron: lsabewoners.nl (Pleuni Koopman)
Lees ook
Over AmbtelijkeFusie.nl
AmbtelijkeFusie.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij of geïnteresseerd in het concept van de ambtelijke fusie.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van AmbtelijkeFusie.nl. Met kennis van en ervaring met ambtelijke fusies helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.